browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

שתף

תזונת ילדים  ותינוקות – לאכול נכון מהרגע הראשון 

אפרת יסעור

אנחנו רוצים את הטוב ביותר עבור ילדינו, המורים הטובים ביותר, החוגים הטובים ביותר,

אפילו הבגדים והמצעים הטובים ביותר..

אבל כשמדובר באוכל של ילדינו אנחנו לא ממש יודעים מה 

מומלץ ומה פחות ולעתים נותנים להם מזון שמזיק לבריאותם.

הילדים שלנו אוכלים אוכל תעשייתי, עמוס בחומרים משמרים ומזיקים,

שמחליש את מערכת החיסון שלהם והופך אותם עייפים, חסרי סבלנות ופגיעים יותר למחלות.

כך, מגיל צעיר מופיעים דלקות אוזניים, נזלות, כאבי בטן וראש

ורופא הילדים ממליץ שוב ושוב על תרופות אנטיביוטיות למיניהן.

תזונת הילד בשנותיו הראשונות היא קריטית לעתידו הבריאותי!

מחקרים מראים כי המזון שניתן לילדים מתקופת הינקות ועד לבגרות

משפיע הרבה יותר מאשר המזון שנאכל ב-50 השנים הבאות.

רוב המחלות הכרוניות ניתנות למניעה כאשר בילדות מקפידים על תזונה בריאה.

זכרו, הרגלי האכילה שתקנו לילדיכם עד גיל 10 יישארו עמם לרוב לאורך כל חייהם.

כיצד להקפיד על תזונה בריאה כבר מהשנה הראשונה?

√ תינוקות יונקים חשופים לאלרגיות, לכן חשוב שהמעבר לתזונה מוצקה ייעשה בהדרגה,

    כשבכל יומיים- שלושה ניתן להוסיף מזון מוצק חדש לתפריט ובכמות קטנה.

√ החל מגיל 4-6 חודשים התחילו במתן טעימות לתינוק.

√ מומלץ לתת את הטעימות אחרי הנקה כשהתינוק לא מאוד רעב, ולא כארוחה ראשונה או אחרונה של היום.

√ הטעימות הראשונות נעשות בדרך של מציצה או טפטוף על הלשון של המזון החדש.

√ בזמן הטעימות היו ערניים לצבע הצואה של התינוק ומרקמה.

    במידה והתינוק אינו סובל מגזים והכל תקין, המשיכו בכל פעם טעימה נוספת.

√ לאחר מספר שבועות התחילו בטעימות של כפית עד 3 כפיות מזון מוצק.

√ מגיל 9-11 חודשים אפשר לתת לתינוק מזון שאינו מרוסק כמחית אלא למעוך במזלג.

מהו המזון הראשון המומלץ ביותר לתינוק?

בננה מעוכה עם חלב אם או חלב תואם אחר (לא חלב פרה).

לאחר מספר ימים ניתן להוסיף מעט אבוקדו לממרח הבננה.

מדי כמה ימים הוסיפו פירות מקולפים מעוכים נוספים כמו תפוח, אגס, אפרסק.

אני ממליצה לאדות את הפירות לפני המעיכה כדי להקל על העיכול של התינוק.

באותו אופן יש לנהוג לגבי הוספת ירקות לתפריט כמו תפוחי אדמה, קישוא, בטטה גזר ועוד.

חשוב לדעת: לא תמיד מקבל הפעוט בשמחה את תוספת המזון החדשה לתפריטו, אך יש להמשיך ולנסות.

החשיפה למזון היא אחד מתהליכי הלמידה הראשונים ומפתחת את הגישה לאוכל גם בהמשך החיים הבוגרים.

המזונות המומלצים ביותר בתזונת תינוקות וילדים:

אבוקדו, אוכמניות, מלון כתום, גזר, סלק, חסה ירוקה, זרעי שומשום, בטטות.

מזונות שיש להימנע מהם בגיל הינקות:

♦ מזונות שהוסיפו להם סוכר, מלח או דבש.

♦ תות שדה, פירות הדר, אגוזים שלמים, בוטנים, סויה, ביצים ודבש.

♦ מומלץ להימנע ככל הניתן מתיבול האוכל של הפעוט.

♦ אין צורך להרגיל תינוק להמתקת יתר של האוכל!

♦ במידה וממתיקים את האוכל חשוב להקפיד על ממתיק טבעי ככל האפשר,

   כגון סילאן או מייפל ללא תוספת סוכר.

כמה כללים בסיסיים בתזונת תינוקות:

√ הקפידו על מזון גולמי ככל האפשר – לא מעובד או משומר. 

√ אל תכריחו תינוק או ילד לאכול. סמכו עליו שיודע מתי שבע.

√ הרגילו את התינוק לשתות מים בלבד ללא המתקה כלשהי.

√ השתדלו להאכילו בירקות ופירות אורגניים – כמה שפחות ריסוס.

√ אם התינוק סובל מגזים הימנעו מכרוב, כרובית, בצל, חומוס, שעועית, פירות הדר ומזון מטוגן.

מתכונים:

מחית גזר וממרח שקדים – במעבד מזון טוחנים 2 גזרים קלופים מאודים, 2 כפיות ממרח שקדים, ו2 כפות מים. (וזאת לאחר שבדקתם שילדיכם אינו אלרגי לממרח השקדים).

מחית בטטה תפוח וקינמון- במעבד מזון טוחנים בטטה קטנה מאודה, תפוח עץ מקולף ומאודה, מעט קינמון.

מרק אבוקדו – טוחנים בבלנדר אבוקדו קלוף, מעט מים, מלפפון קלוף, ואפשר אפילו שיבולת שועל או אורז מלא.

מרק ירקות– טוחנים בבלנדר בטטה, קישוא, בצל , וגזר (מבושלים או מאודים).

דלעת מתוקה אפויה- אפו דלעת ואח"כ מעכו אותה. הוסיפו מעט דבש חרובים או סילאן,מעט קינמון ומים.

ממרח השקדים מומלץ ביותר עשיר בסידן, מגנזיום ואשלגן ומומלץ לשלב אותו עם כל מחית.

בתיאבון!

הכותבת: אפרת יסעור  AADP, מאמנת תזונתית

Institute For Integrative Nutrition – New Yor

למאמרים נוספים של אפרת יסעור לחצו כאן


Developed by Socailbiz